kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 20-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geurt Busser

Geurt Jetze Busser, (Leeuwarden 1947) is beeldend kunstenaar. Busser is een bezeten aquarellist die al twintig jaar lang vanaf zijn boot het waddengebied in beeld brengt. Voordien had hij het wad altijd vanaf de kust geschilderd. Licht en ruimte zijn hoofdthema's in zijn werk. Opleiding aan Academie Minerva.

Hij schildert uit liefde voor de natuur en het wad. Zijn kunst is een ode aan de schoonheid van het Waddengebied in prachtige aquarellen. De rust, de ruimte en de weidsheid van de Waddenzee en het natuurlijke licht boven een open horizon zijn de steekwoorden die kenmerkend zijn voor de schilderijen van de waddenschilder Geurt Busser, waarmee hij landelijk en internationaal faam verwierf. Grote werken, geschilderd op zijn boot of vanuit de vrachtwagen. Naast de aquarellen maakt Geurt Busser ook kleine landschapjes in Oost Indische inkt; met enkele lijnen zet hij zo de Waddenzee of de Noordpolder treffend neer.

Geurt Busser groeit op bij zijn pake en beppe op een boerderij op het Friese platteland, met koeien en Friese paarden. De school kan hem niet echt bekoren, daar moet hij 'dode kennis leren die bedoeld lijkt om elkaar en de wereld te imponeren, verbeteren, overtreffen en beheersen. Als compensatie voor zwakte, twijfel en onrust. Ik doe niet mee en weet nooit wat ik wil worden'.

In 1965 ging hij naar de kunstacademie, waar hij in 1967 de eerste aquarellen buiten maakte. Dan staat het leven van de Waddenschilder in dienst van het buiten schilderen van landschappen met waterverf. En plein air, oftewel 'ien boetn', waarbij hij probeert de ziel van het gebied te doorgronden en weer te geven.

Vanaf 1973, als hij in Warffum komt wonen, schildert hij het Hogeland. Een Groninger wil ver kijken. Een prachtig land dat in duizenden jaren bewoning natuurlijk is gegroeid en veroverd op de zee. Hij vecht voor een gaaf Groninger landschap, tegen overmaatse windmolens en bodemdaling, en voor een ongerept wad. 'Ik schilder uit liefde voor het leven, de wereld en het landschap'.


Websites:
Expositie Museum Landgoed Verhildersum. www.verhildersum.nl
geurtbusser.wordpress.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.