kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 22-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gesina van Calcar

Gesina (Geesje) Mesdag-van Calcar (Hoogezand 1851 - Scheveningen 1936) was kunstschilder. Leerlinge van Academie Minerva in Groningen en van P.J.C. Gabriël in Brussel. Ze verhuisde na haar huwelijk met de bankier en schilder Taco Mesdag in 1882 naar 's-Gravenhage.

Geesje van Calcar volgde van 1878 tot 1882 de opleiding aan de Academie Minerva te Groningen. Vervolgens kreeg zij les van Paul Gabriël in Brussel. Vanaf 1880 nam ze geregeld deel aan tentoonstellingen bij Pictura.

Zij trouwde in 1882 met bankier en schilder Taco Mesdag en verhuisde naar Den Haag.

Van Calcar schilderde 's-zomers geregeld in Drenthe, waar het echtpaar een huisje 'huize Rezzago' had in Vries. Ook haar zwager en schoonzuster Hendrik Willem Mesdag en Sientje van Houten verbleven regelmatig in dit Drentse zomerverblijf. Mesdag-van Calcar schilderde behalve in Scheveningen en Drenthe ook in Noord-Brabant en in Kortenhoef. Daar liet ze in 1904 een atelier bouwen dat op palen boven het water van de plas stond.

In 1905 schonk ze 10.000 gulden als bijdrage voor de bouw van een zijvleugel aan het Museum van Oudheden waar Pictura haar intrek zou nemen; naar aanleiding daarvan werd ze in 1907 tot erelid benoemd.

Na de dood van haar man in 1902 schonk Van Calcar een groot deel van diens kunstcollectie aan het Museum van Oudheden en een omvangrijke schilderijencollectie aan het Groninger Museum. Tot deze collectie behoorden diverse werken van schilders van de Haagse School. Twee zalen van het museum werden door Van Calcar compleet ingericht. Later, toen de belangstelling voor deze periode in de schilderkunst begon te verflauwen, werd het meeste werk opgeslagen in depot.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.