kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 06-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geert Teis Theater

Was een Sociaal Cultureel Centrum naar ontwerp van H.M. Koldewey, geopend in Stadskanaal in 1967, genoemd naar de Groninger schrijver Geert Teis Pzn. In 1998 is het tot theater verbouwd naar ontwerp van Prinsen & Bus. Het theater vervult met zijn 630 zitplaatsen een regionale functie in een groot deel van de provincies Groningen en Drenthe.


Grotere kaart weergeven

In 1955 vestigde Philips zich in Stadskanaal. Door de komst van dit bedrijf breidde de plaats Stadskanaal zich in snel tempo uit. Er ontstond al vrij snel behoefte aan diverse sociaal-culturele voorzieningen, waaronder een schouwburg. Uiteindelijk heeft het nog tot 1967 geduurd voordat Marga Klompé, de toenmalige minister van CRM, het nieuwe theater kon openen.

Al drie jaar daarvoor was, ter herdenking van zijn 100e geboortedag, besloten om het theater in Stadskanaal naar de in deze plaats geboren dichter en schrijver Geert Teis te vernoemen. Geert Teis Pzn. is het pseudoniem van Gerhard Willem Spitzen, die vele verhalen, gedichten en toneelstukken in het Gronings heeft geschreven (waaronder het 'Groninger Volkslied' en de 'Knoalster Lorelei').

Het Geert Teiscentrum biedt niet alleen onderdak aan een theater, maar ook aan een muziekschool en tot 2008 ook aan een bibliotheek.

Aanvankelijk werd het Theater Geert Teis bestuurd door een stichtingsbestuur. Sinds 1981 is het theater onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Er vonden diverse verbouwingen plaats, waarbij het aantal zitplaatsen werd uitgebreid.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.