kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 05-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geefsweer

Geefsweer is een gehucht met wat huizen en boerderijen bij een in 1917 deels afgegraven wierde in de gemeente Eemsdelta in Groningen, direct ten zuiden van het Eemskanaal en ten westen van Weiwerd. Ten westen van de wierde stroomt het Afwateringskanaal van Duurswold in het Eemskanaal. De Geefweersterweg loopt in noord-zuid-richting van het Eemskanaal naar het dorpje Schaapbulten.

De wierde wordt voor het eerst genoemd als Gewesweer (1306), in de betekenis 'de wierde van Gewe' (mansnaam). Latere vermeldingen zijn 'thoe Gheuesweer' (1459), 'to Gheweswere' (1461) en 'Gevesweer' (1632).


Grotere kaart weergeven

In 1811 werd ten zuidwesten van Geefsweer een gezin vermoord door twee Franse militairen uit Delfzijl die op rooftocht waren. De moord is onderwerp van meerdere volksverhalen in Groningen. De plek wordt nog steeds aangeduid met Moordhut. De opstal is verdwenen en de exacte plek is niet meer aan te wijzen doordat de locatie is verdwenen bij de ruilverkaveling van de jaren 1950.

Aan het einde van de Franse tijd was er in Geefsweer een batterij gevestigd voor het Beleg van Delfzijl. Tijdens dit beleg werd Geefsweer geplunderd en deels verwoest tijdens een uitval van de Fransen in februari 1814.

Tweede Wereldoorlog
Op 27 september 1943 stortte B-17 bommenwerper "Local Girl" neer bij Geefsweer. Het vliegtuig had Emden gebombardeerd en werd neergeschoten door een Duitse Messerschmitt Bf 109, waarop het toestel crashte in de landerijen. Van de 10 bemanningsleden kwamen hierbij 4 om het leven. De rest werd krijgsgevangen gemaakt. Voormalig bemanningslid Orlo Natvig liet in 1980 een van de propellers van de Local Girl in zijn tuin plaatsen als eerbetoon aan voormalig Amerikaanse krijgsgevangenen. In 1997 werd de propeller overgebracht naar het National Museum of the United States Air Force bij de luchtmachtbasis Wright-Patterson Air Force Base in de Amerikaanse staat Ohio.

Geefsweer vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de luchtverdedigingslinie rond de Duitse stad Emden. Daartoe werden onder andere drie bunkers ten noorden van Geefsweer gebouwd, een prikkeldraadversperring geplaatst en een tweetal wegblokkades ingericht. Op 2 mei 1945 kwam hier de laatste Canadese soldaat om het leven tijdens de bevrijding van Delfzijl. Dit was tevens de laatste schermutseling van de geallieerden op Nederlands grondgebied. Van de drie bunkers resteert er nog een (type 656: 'Unterstand für 15 Mann') naast de boerderij ten oosten van de Geefsweersterweg en ten zuiden van de Vennendijk. Deze bunker heeft ook nog een mitrailleursnest.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.