kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 30-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fransum

Fransum (Gronings: Fraansum) is een wierdedorp, een oud kerkdorpje in de gemeente Westerkwartier in Groningen dat tussen Aduard en Ezinge ligt. Het dorp bestaat uit de romaanse kerk van Fransum, een boerderij en een huis. Vanaf Den Ham loopt een smalle weg naar de wierde, waarvan het laatste gedeelte onverhard.


Grotere kaart weergeven

Over de wierde loopt van noord naar zuid een oude dodenweg. Vanuit Fransum liepen vroeger kerkpaden naar Aduard, Altenaauw, Beswerd en Den Ham. Veel van deze paden bestonden uit kleipaden, of met Friese geeltjes of Groninger baksteen verharde stenen paden. Bijna al deze paden zijn later verdwenen bij perceelsvergrotingen, maar een aantal is hersteld als fietspad.

Ten oosten van het gehucht ligt de fransumerpolder, ten zuiden daarvan het Fransumervoorwerk: een voorwerk met twee boerderijen op een wierde waar een oude kloosterboerderij op staat. Ten noorden en ten oosten van Fransum loopt de Fransumertocht.

De dichter C.O. Jellema heeft een van zijn gedichten gewijd aan het oorspronkelijk 13de-eeuwse kerkje. Schilder Henk Helmantel heeft in 1979 de preekstoel geschilderd. Even ten zuiden van de wierde heeft een plaatselijke boer een eigen kerkje, het Kerkje van Harkema gebouwd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.