kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 17-07-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fransens kerkje

Met het modernisme in de hervormde kerk konden velen zich niet verenigen. In 1856 waren in Zuidbroek de gereformeerden al uit de hervormde kerk gegaan, maar daar bleef het niet bij. Er waren er meer die verontrust werden. Zo werden er bij verschillende personen aan huis bijbelkringen gehouden. Hier groeide uiteindelijk het kerkje van de evangelist Fransen uit.

Fransen had veel samengewerkt met de evangelist Van Petegem. Jan van Petegem was bouwkundig opzichter, later rondreizend prediker. Hij was geboren te Zaamslag in 1842 en overleed in 1914. Hij stichtte te Veendam een vrije evangelische gemeente. Veel heeft hij gedaan op maatschappelijk gebied, vooral voor de drankzuchtigen en hun gezinnen. In samenwerking met Van Petegem kwam de evangelist W. Fransen in Zuidbroek.

Fransen was in 1834 geboren te Monster in Zuid-Holland. Omstreeks 1890 hield hij al preken op het heideveld in het Zuidbroeksterveen. Zijn kerkje stond achter het huis op Kerkstraat 64, ten noorden van de huidige rijksweg. Toen dit gebouwtje afgebroken werd is er nog een tijdlang kerk gehouden aan de Trekweg, in het latere armhuis.

In Noordbroek heeft die gemeente een houten kerkje gehad. Eerst achter het huis van bakker Fröling in de Broodhörn, later aan de Polderlaan.

Fransen ging in 1901 terug naar zijn geboortestreek. Zijn aanhangers gingen of niet meer naar de kerk of stapten over naar andere kerken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.