kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 26-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frans Koppius

Frans Koppius (Klein Midlum, Oost-Friesland 1809 - Den Ham 1851) studeerde theologie in Groningen en was hervormd predikant in Den Ham-Fransum (1833-1851). Zijn grootste verdienste is wel geweest het terugvinden van de oorspronkelijke kroniek van Emo en Menko.

Zoon van predikant W.J. Koppius. In zijn studententijd is hij in 1830-31 als flankeur mee uitgetrokken naar Belgiƫ en heeft hij deelgenomen aan den Tiendaagschen veldtocht.

Zijn proefschrift (1850) handelde over de Cisterciƫnzer abdij van Aduard, onder andere op basis van de door hem verworven 'Aduarder Kroniek'. Hij had de kroniek dier abdij gekregen uit handen van de bewoners der havezathe, fam. Clant Bindervoet te Zuidhorn. De volledige titel luidt: Specimen Theologicum, continens Vitas et Gesta Abbatum Adwerdensium. Hij gaf ook nog uit: De duizendjarige vestiging der Christelijke godsdienst in deze landstreek (1846).

In 1837 had Koppius uit de boekerij van J.R. van Eerde het handschrift van de kroniek van Emo en Menko gekocht; na zijn dood is het door zijn vader W.J. Koppius aan de Groninger Universiteitsbibliotheek geschonken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.