kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 11-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank den Hollander

Franciscus Jacob (Frank) den Hollander (Middelburg, 1957) is een Nederlands cabaretier die samen met zijn collega Peter de Haan in de jaren 1980/1984 vooral in de provincies Groningen en Drente bekend stonden als het cabaretduo Pé Daalemmer & Rooie Rinus. In 1988 richtte hij samen met hem en actrice en cabaretière Alina Kiers het cabaret-trio op onder de naam De Bende van Baflo Bill.

Werkzaam op de Groninger universiteitsbibliotheek als voorlichtingsfunctionaris na enkele jaren studie Engels. Vormde met Peter de Haan het succesvolle duo Pé Daalemmer en Rooie Rinus (1980-1984) en met hem en Alina Kiers het vrijwel even succesvolle gezelschap De Bende van Baflo Bill (1988-1998). Presenteerde een jeugdprogramma op Radio Noord (Wopper) en een wetenschapsprogramma op TV Noord (Adams Appel). Leverde bijdragen aan het feuilleton 'Mussengang' dat van 1984-1995 wekelijks verscheen in de Universiteitskrant. Krantencolumns bundelde hij in Frank den Hollander maakt van zijn neus (1993). Daarnaast verzorgde hij de tekst en veel foto's voor de Stadswandelgids Groningen: zwerftochten door heden en verleden (1998).

Dinsdag 26 april 2016 is Frank den Hollander, tegelijk met Peter de Haan en Alina Kiers, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Frank den Hollander heeft samen met Peter de Haan en Alina Kiers vanaf het midden van de jaren 1980 tot nu permanent in verschillende hoedanigheden, onder variërende naam en in wisselende samenstelling op een bijkans onvergelijkbare manier bijgedragen aan de beleving van de Groninger taal en cultuur. Hoewel zij er niet voor zijn opgericht, hebben zij veel betekend voor het Gronings als streektaal en een enorme bijdrage geleverd aan het verbeteren van het imago van het Gronings. Mede door hun toedoen is er ontegenzeggelijk een brede herwaardering voor de streektaal gekomen. Hun teksten hebben de Groningers weer trots gemaakt op hun taal en streek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.