kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 30-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fraamklap

Gehucht met wat bebouwing ten westen van Boerdam en ten zuidwesten van Middelstum aan het Boterdiep waarover de brug Fraamklap loopt. Fraam is afgeleid van de geslachtsnaam Fradema en komt van de vroegere borg Fraam aan de andere kant van Middelstum bij Huizinge. In de 17de eeuw heette het dorpje nog Fraemtil, tot de til, een vaste brug, rond 1800 werd vervangen door een klapbrug. Het dorpje is sterk verbonden aan de voormalige steenfabriek.


Grotere kaart weergeven

Fraamklap, dat wel verwijst naar de (verdwenen) borg Fraam bij Huizinge, maar er dus vrij ver van af ligt, gaf de plaats aan waar men van het Boterdiep moest "afslaan" om via het Westerwijtwerdermaar en het Huizingermaar bij Huizinge (en dus bij Fraam) te komen.

Aan de zuidoostkant van Fraamklap ligt een bedrijventerrein. Ondanks de geringe grootte, enkele huizen en een café, is de plaats bekend bij veel Groningers.

Fraamklap wordt ook wel het "Barthlehiem" van de provincie Groningen genoemd.[bron?] Tijdens de Noorder Rondritten (een 150 km lange schaatstocht) passeren de wedstrijdschaatsers Fraamklap drie keer.

In het gehucht stond in de 18e en 19e eeuw een kalkoven.

Van 1979 tot 1981 heeft bij Fraamklap de modernste steenfabriek van Nederland gestaan. Deze fabriek was onderdeel van het bedrijf De Verenigde Steenfabrieken Groningen. De fabriek vervaardigde NeHoBo stenen in diverse maatvoeringen. Naast deze fabriek stond de fabriek Boerdam en deze maakte NeHoBo, Poroton (waarvan de V.S.G de enige producent was in Nederland) diverse gevelstenen en tot eind jaren zeventig was deze fabriek de grootste producent in Europa van draineerbuizen.

De V.S.G had fabrieken in Zuidwolde, Feerwerd, Winneweer en Scheemda en tot 1926 de Nijverheid te Bedum. Eveneens was V.S.G grootaandeelhouder in NeHoBo, die fabrieken had in Tienray, Druten en Heukelum. In 1981 heeft de V.S.G de poorten gesloten vanwege de enorm teruglopende vraag in Nederland naar bakstenen en de sluiting van de NeHoBo-holding.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.