kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 30-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Foxhol

Foxhol is een dorp in de gemeente Midden-Groningen dat inmiddels geheel vergroeid is met de westkant van Hoogezand. Het ligt aan het Winschoterdiep en het Foxholstermeer. Ten westen van het dorp ligt nog de buurtschap Foxholsterbosch met een aantal scheepswerven aan het Winschoterdiep.


Grotere kaart weergeven

Het dorp zou volgens overlevering zijn naam danken aan Nittert Fox, die vlakbij in 1499 een veldslag verloor tegen de stad-Groningers. Een andere verklaring is dat de naam, net als bij het nabijgelegen Foxham, is ontleend aan de vossen die er leefden. Er wordt al in 1460 melding gemaakt een watergang die loopt vanuit Vossesholl. In 1488 wordt gesproken over het uitgraven van het Schuitendiep vanuit Vosshol; in 1491 over de marke van Westerbroek op Fossholl. Foxhol gaf bovendien zijn naam aan de buurtschap Foxham.

Foxhol is vooral bekend geworden doordat de Groninger industrieel W.A. Scholten er in 1842 zijn eerste aardappelmeelfabriek bouwde. Dat was het begin van het Scholten-concern, dat in de negentiende eeuw aan de basis stond van de industriële ontwikkeling van de Groninger Veenkoloniën. Zo'n zestig jaar lang, tot 2005, werd hier de Brinta gemaakt. In de jaren zeventig van de 20e eeuw werd het bedrijf opgenomen in het Avebe-concern.

Foxhol was een van de plaatsen waar huizen werden gebouwd voor de Zuid-Molukkers die begin jaren vijftig naar Nederland kwamen. Zij werden in 1961 met geweld overgebracht vanuit de Carel Coenraadpolder (Ambonezenbosje) en werden gehuisvest aan de Gerrit Imbosstraat en de Roerdompstraat.

Vanaf 2010 kreeg een deel van Foxhol een facelift, met woningbouw op de plaats van de flats aan de Pluvierstraat en een nieuw multifunctioneel centrum.

De hervormden van Foxhol kerkten van oudsher in de kerk van Kropswolde, de katholieken gingen naar de mis in de Sint-Martinuskerk in Foxham.

Foxhol heeft twee eigen kerken:

• Rehoboth (1881). In dit kerkje vond in het jaar van de bouw de oprichtingsvergadering plaats van de Unie van Baptistengemeenten in Nederland. Eind twintigste eeuw werd het gebouw gebruikt door de evangelische Rafael Gemeenschap Evangelie Gemeente.

• De Petruskerk (1995) van de Molukse gemeenschap. Op deze plek stond vanaf de jaren zestig een houten Molukse kerk. De klok die door Molukkers uit het moederland was meegenomen, werd in 2007 gestolen en kort erop zonder klepel en ophangingspen teruggevonden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.