kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 12-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Euvelgunne

Euvelgunne is een gehucht ten oosten van de stad Groningen. Het grootste deel van het buurtje is echter verdwenen bij de aanleg van het gelijknamige bedrijventerrein.


Grotere kaart weergeven

De betekenis van de naam Euvelgunne (vergelijk Ovelg√ľnne, Ovelg√∂nne) is onzeker. Euvel betekent "slecht". Gunne zou in verband kunnen worden gebracht met "gunst" (wangunst, ongunst, jaloezie). In de middeleeuwen werd met 'ovelgunne' de 'woonplaats van de duivel' aangeduid. Het kan afgeleid zijn van een herberg ter plaatse. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat gunne (gunst, gegund) verwijst naar een slechte of betwiste plek, in dit geval de Gronenburg (zie hieronder). Weer een andere naamverklaring leidt het af van 'overgunne' als de 'overkant van het water(?)'.

Euvelgunne is ontstaan langs de Hunze. Nadat de Hunze vanaf Roodehaan door de aanleg van het Winschoterdiep met de stad Groningen was verbonden is dit deel van de Hunze grotendeels drooggevallen. De loop is echter nog goed te volgen door de kronkelige vorm van de Euvelgunnerweg. Deze vormt nu een natuurlijke onderbreking van het rechthoekige stratenpatroon van het bedrijventerrein.

Gronenburg
Bij Euvelgunne heeft in de middeleeuwen het steenhuis Gronenburg gestaan. Het steenhuis werd door de stad als een bedreiging ervaren en is daarom verwoest. De restanten van het steenhuis zijn in de jaren 1960 opgeruimd.

Euvelgunne wordt samen met Middelbert, Engelbert en Roodehaan aangeduid als de MEER-dorpen, hoewel er in het geval van Euvelgunne en Roodehaan niet echt meer gesproken kan worden van een dorp.

Euvelgunne of de Groote Meeuwerderpolder is een voormalig waterschap dat tussen de stad Groningen en het gehucht in lag. De noordgrens lag bij het Eemskanaal, de westgrens bij de Oude Hunze, de zuidgrens lag ongeveer op de plek waar nu de Hooghoudtstraat ligt, en de westgrens lag bij het Winschoterdiep. De polder had een molen midden in het gebied, die uitsloeg op het Euvelgunnermaar, die uitkwam op het (Oude) Winschoterdiep. Het noordelijke deel van het schap, met de naam de Meeuwen of de Meeuwert werd vanwege zijn hoge ligging niet bemalen. De Meeuwerd is de naam van het tegen de stad aangelegen deel, genoemd naar de daar veelvuldig verblijvende meeuwen. De Meeuwerderweg in Groningen was ooit de toegangsweg tot het gebied. Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 2000 binnen dat van het waterschap Hunze en Aa's.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.