kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 11-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Esserberg

Stadion Esserberg is een voetbalstadion in Haren, gelegen op het Sportpark Esserberg. Het stadion is in 1921 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en werd op 18 november van dat jaar ingewijd. Het is een ontwerp van de architect Evert van Linge, een van de spelers van het elftal van Be Quick dat in 1920 landskampioen werd.


Grotere kaart weergeven

Het stadion is de thuishaven van Be Quick 1887. Het stadion ligt tegen de stad Groningen aan. Het is genoemd naar een weidegebied ten westen van het gehucht Essen, gelegen tussen Groningen en Haren.

In 1933 brandde de houten eretribune af, waarna Evert van Linge een nieuwe tribune van beton liet bouwen. Van Linge liet zich met de bouw van deze tribune inspireren door de Marathon Tribune van het Olympisch Stadion. Oorspronkelijk had Stadion Esserberg een capaciteit van 18.000 toeschouwers, tegenwoordig is de officiƫle capaciteit 12.000 toeschouwers.

De Esserberg is het oudste stadion in het noorden van Nederland. Voor de invoering van het betaald voetbal werden alle belangrijke wedstrijden van Groningse teams hier gespeeld. Vlak bij het stadion, aan de Esserweg, was het eindpunt van een van de lijnen van de Groningse trolleybus. Onder invloed van de successen van GVAV werd de functie van belangrijkste stadion overgenomen door het Oosterpark Stadion.

Van 1977 tot 2013 werd op De Esserberg tijdens de pinksterdagen het Eurovoetbal-toernooi gespeeld.

In 1997 werd het stadion gerestaureerd. In 2014 is het Esserbergstadion aangewezen als gemeentelijk monument. In 2018 werd de gerenoveerde zittribune van het stadion vernoemd naar Evert van Linge.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.