kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 09-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Enzelens

Enzelens is een voormalige wierde in de gemeente Eemsdelta, direct ten noorden van de N360 ter hoogte van Garrelsweer. De naam Enzelens komt al voor als Angelslengi in een geschrift van de abdij van Fulda uit 945. De wierde Enzelens was gelegen tussen het Damsterdiep en de Wijmers (het vaarwater naar het dorp Loppersum). Deze werd afgegraven in de periode 1881-1895. Ten zuiden van het Damsterdiep liggen de Enzelenster Meden.


Grotere kaart weergeven

Oorspronkelijke naam was Angeslengi, an Engislingi of in Engislengere, (bij de lieden van Angisil (mansnaam).

Bij het afgraven van de wierde moest de boerderij van Jan Kraak worden afgebroken omdat zij in de weg stond. Er werd een contract opgemaakt tussen de beklemde meier Jan Kraak en de eigenaar Pieter Tichelaar, burgemeester en steenfabrikant te Loppersum. Hierbij was onder andere bepaald dat de "wierdegronden tezamen groot 5 ha 21 are 6 ca op de overvloedige hoogte mogen worden afgegraven en verkocht totdat deze percelen een hoogte behouden van ten minste 30 cm boven het thans wettelijk bestaande peil van het waterschap Fivelingo". De grond zal met schepen door de te graven afvoerkanalen naar het Damsterdiep worden vervoerd. De eigenaar Tichelaar ontvangt een bepaald bedrag per ton scheepsgrond.

Er bestond ook een steenfabriek met de naam Enzelens, waar de bekende Enzelenzer Tichels werden gemaakt, een volle ongeperforeerde onbezande kleurige handvorm baksteen van ca 220 × 105 × 40 mm. In 2021 staat het pand op de nominatie om te worden gesloopt vanwege onherstelbare aardbevingsschade.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.