kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 16-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Engbert Gruben

Gruben, engbert (Muntendam 1943) was edacteur/verslaggever bij Radio Noord (sinds 1972). Presenteert met name streektaalprogramma's. Organiseert en produceert muziekopnamen in de streektaal; stimulator op dit terrein. Daarnaast is hij organisator en samensteller van muziekmanifestaties, waaronder het Grunneger Laidjesfestival en Oafslag Noord.

In 1981 wordt de muziek van Ede Staal ontdekt door Engbert Gruben, als medewerker van Radio Noord. Het nummer Mien Toentje wordt de herkenningsmelodie van de moestuinrubriek op Radio Noord. Mien Toentje wordt binnen korte tijd razend populair en Ede Staal wordt volkszanger nummer één van Groningen.

De Ethermarkt voor het laatst met Engbert Gruben
12 december 2009, GRONINGEN - Engbert Gruben was zaterdag voor het laatst te horen bij Radio Noord. Het RTV Noord-icoon presenteerde voor het laatst het ruilprogramma 'De Ethermarkt' op Radio Noord. Dat betekende na ruim twintig jaar het einde van de radiocarrière van Gruben, die na zijn pensionering als medewerker van RTV Noord De Ethermarkt is blijven presenteren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.