kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 25-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ellen Kooi

Ellen Kooi (Leeuwarden 1962), fotograaf en docent Academie Minerva, voltooide in 1987 haar opleiding aan Academie Minerva. Ze deed aansluitend een vervolgopleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam, afgerond in 1994. Ze woont en werkt in Haarlem.

Al tijdens haar studie aan Minerva maakte ze affiches en ander publiciteitsmateriaal voor het Noordelijk Theater De Voorziening. Kooi kreeg in 1981 landelijke bekendheid door haar deelname aan de door de Fotomanifestatie Noorderlicht uitgeschreven fotografieopdracht 'Stadsverlangen'. Bij haar uitwerking van de opdracht liet ze zich inspireren door de markante bruggen in en om het stadscentrum van Groningen.

Een ander Groninger opdracht, de gemeentelijke fotografieopracht van de gemeente Groningen, met als thema 'Alles voor de kunst', werd in 1996 aan haar verleend. Ze vervaardigde er de serie 'Doghour' voor, waarin eveneens stad-Groninger locaties een belangrijke rol spelen.

Ellen Kooi bezigt een verregaande en theatrale vorm van ge├źnsceneerde fotografie. Ze bedenkt de surrealistisch aandoende foto's van tevoren tot in het kleinste detail en zet de situatie vervolgens volledig naar haar hand, waarbij zij een locatie, eventueel met behulp van schermen en theaterbelichting, een nieuwe sfeer en betekenis geeft. Haar werk was onder meer te zien op het fotofestival van Naarden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.