kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 16-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ekke Kleima

Ekke Abel Kleima (Lagemeeden 1899 - Warffum 1958) was een Groningse schilder en lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

Kleima voltooide in 1923 zijn studie werktuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft.
In 1923 vestigde hij zich in Hoogkerk. Van 1925-1930 werkte hij als leraar aan het Instituut Hommes in Hoogezand.
In 1930 werd hij docent wis- en natuurkunde aan de Rijks-HBS in Warffum, waar hij woonde in een door Job Hansen ontworpen huis.

Ekke Kleima werd in 1926 lid van de Groninger Ploeg. Na vijf jaar werd zijn band met dit kunstenaarscollectief losser, maar hij hield contact met Jan Altink, Jan Wiegers, Hendrik Werkman en Job Hansen.

In die periode is het heftige expressionisme binnen 'De Ploeg' al aan het verdwijnen. Kleima speelde al spoedig een rol van betekenis in de organisatie van de schilderskring. In 1928 werd hij secretaris en hij werd actief in de voorbereidingscommissie voor de tweede lustrumtentoonstelling van 'De Ploeg'. Na zijn verhuizing naar Warffum trekt hij zich terug als secretaris van 'De Ploeg' . Hij had een drukke baan als leraar en hij had daarnaast zijn toneelactiviteiten.

Als kunstenaar was hij autodidact. Het expressief impressionisme van Jan Altink vormde voor hem een inspiratiebron. Met Altink en Hansen was hij regelmatig in het Groninger landschap te vinden. Kleima schilderde in een zacht en warm coloriet. Uit sommige van zijn schilderijen spreekt een dromerig-visionaire en ook wel literaire benaderingswijze. Hij schilderde veel landschappen, maar ook stillevens, portretten en naakten. Aanvankelijk in expressionistische, later in een meer impressionistische stijl.

In de jaren 30 en 40 maakte Kleima eveneens beelden, soms in terracotta, maar vooral in hout.

In de periode 1931-1936 geeft Kleima verschillende poppenkastvoorstellingen. Hij gebruikt daarvoor zelf gemaakte poppen, uit hout gesneden, beschilderd en voorzien van door hem ontworpen kleren. Job Hansen was bij deze voorstellingen betrokken door het schrijven van poppenkastscripts, waarmee onder andere de situatie rond de steunregeling voor kunstenaars op de hak werd genomen. In enkele van zijn schilderijen figureren ook door Kleima zelf gemaakte sculpturen. Voor deze plastieken met hun exotische uitstraling gebruikte hij verschillende houtsoorten.

In 1950 richtte hij met Jan Jordens en Jan van der Zee de kunstenaarsgroep Het Narrenschip op.

Na de Tweede Wereldoorlog verliet Kleima 'De Ploeg' uit onvrede met het gevoerde beleid. Met Jan van der Zee, Wobbe Alkema en Jan Gerrit Jordens richtte hij in 1950 een nieuwe kunstenaarsvereniging, Het Narrenschip, op. Het leidde tot verschillende exposities.

Kleima was lid van de adviescommissie voor Rijksaankopen van moderne kunst en jurylid voor de Koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.