kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 04-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eibersburen

Eibersburen ("ooievaarsbuurt") (ook wel Eibertburen) is een buurt of gehucht ten noorden van Lutjegast aan de gelijknamige weg Eibersburen in de gemeente Westerkwartier aan de noordzijde van het Van Starkenborghkanaal, tussen Gerkesklooster en Gaarkeuken, even ten oosten van de gelijknamige brug bij Lutjegast.


Grotere kaart weergeven

Geschiedenis
Tussen 1654 en 1660 werd het Hoendiep gegraven tussen Stroobos en Zuidhorn. Tussen beide plaatsen werden 4 sluizen gelegd (de sluis bij Stroobos verdween na 1856).
In 1685 komt de buurtschap voor het eerst voor op een kaart als Eibertburen. In 1770 is er sprake van 'ses pagtsteden op de Egbertsburen', de buurtschap zal genoemd zijn naar een Egbert of Eibert. Onbekend is of er toen hier al een brug lag. Op de Hugueninkaart uit 1823 staat in elk geval wel een doorgaande weg getekend tussen Visvliet en Lutjegast bij Eibersburen. Mogelijk was dit een draaibrug, want in 1871 werd een bestaande draaibrug bij Eibersburen vervangen door een nieuwe draaibrug.

Tussen 1934 en 1936, toen het Hoendiep hier werd verbreed tot het van Starkenborghkanaal, werd deze brug vervangen door de hoge metalen basculebrug Eibersburen, die er direct naast werd gelegd (de oude weg loopt aan beide zijden dood op het water, zoals ook bijvoorbeeld bij Nieuwklap het geval is. In 1944 raakte de brug beschadigd toen een schip dat eronderdoor voer werd bestookt door een geallieerd vliegtuig.
In 1995 voer een schip tegen de pijler en stortte de hoofdoverspanning naar beneden.

In 2007 werd in het kader van de opwaardering van het Van Starkenborghkanaal tot vaarwegklasse V een nog hogere betonnen basculebrug geplaatst, die een stuk verderop werd gelegd, zodat het verkeer nu een stukje om moet rijden. De brug, die ruim 7 miljoen euro kostte heeft twee overspanningen. Een vaste overspanning met een doorvaartbreedte van ca. 54 meter en een doorvaarthoogte van 9,50 meter, en een beweegbare overspanning voor schepen met staande mast. Bij deze beweegbare opening is de doorvaartbreedte in gesloten toestand ca 9:00 meter, op masthoogte is bij geopende brug de doorvaartbreedte ca. 8,50 meter. De bediening van het beweegbare gedeelte gebeurt op afstand vanaf de Gaarkeukensluis.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.