kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 04-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Egyptische Dijk

Dijk tussen de gehuchten Hongerige Wolf en Kostverloren langs de zuidzijde van de Reiderwolderpolder van de Finsterwolder naar de Stadspolder aan het kanaal BuitenTjamme; heet ook de Egyptendijk. Ten zuiden van de dijk en parallel hieraan loopt de weg Finsterwolderhamrik van Ganzedijk naar Kostverloren; deze weg heette vroeger Egyptenlanden.


Grotere kaart weergeven

Volgens een negentiende-eeuwse overlevering zou de dijk zijn gebouwd door muselmannen die in de Tachtigjarige Oorlog krijgsgevangen waren gemaakt. Het woord Egyptenaren zou daarentegen op de aanwezigheid van Roma kunnen duiden.

Ten zuiden van de Egyptische dijk bij Hongerige Wolf ligt, vanaf de molen van Ganzedijk tot Kostverloren, liggen de Egyptenlanden. Later heetten deze landen Finsterwolderhamrik. Dit gebied maakte deel uit van de voormalige gemeente Finsterwolde (nu: Oldambt).

In 1596 is door Graaf Lodewijk van Nassau in de Egyptische dijk een zijl aangelegd, die de Bellingwolderzijl werd genoemd, omdat hierdoor het water van rond Bellingwolde naar de Dollard werd afgevoerd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.