kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 01-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eenrum

Eenrum, of in het Gronings Ainrom, is een wierdedorp met beschermd dorpsgezicht in de gemeente Het Hogeland in Groningen. Het ligt op het Hogeland van Groningen, aan het einde van het Eenrumermaar. Ten oosten van het dorp stroomt het Kanaal Baflo-Mensingeweer. Het dorp telde in 2020 volgens het CBS 1.500 inwoners.


Grotere kaart weergeven

Eenrum ligt grotendeels te midden van akkers en weilanden. Aan de rand van het dorp bevindt zich een arboretum. Deze tuin is het levenswerk van notaris Smit uit Eenrum, vandaar de naam 'Notoarestoen': Gronings voor 'tuin van de notaris'. De plantencollectie in de Notoarestoen bestaat uit 400 uitheemse bomen en 600 soorten rododendrons. In 2018 bestaat Notoarestoen 50 jaar.

Voor wandelaars die het Pieterpad lopen en die zijn gestart in Pieterburen is Eenrum het eerste dorp waar men doorheen komt. Men wandelt het dorp binnen via het Oosterbos.

Andere bezienswaardigheden
• De kerk uit de 13e eeuw die gedeeltelijk uit tufsteen is opgetrokken.
• De korenmolen (voorheen tevens pelmolen) genaamd De Lelie, is gebouwd in 1862 en thans als bakkerijmuseum en bezoekersmolen in gebruik, bediend door vrijwillige molenaars.
• Het mosterdmuseum
• De laatste klompenmakerij van de provincie Groningen, bekend van de zogenaamde tripjes of tripklompen
• De restanten van de Lutje Meuln, een achtkante koren- en pelmolen in de Molenstraat die in 1956 grotendeels afgebroken is. Deze molen dateerde uit 1737 en was de oudste koren- en pelmolen in de provincie.
• Het kleinste hotel ter wereld, Hotel De Kromme Raake.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.