kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 28-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eemsmond

1. Een voormalige gemeente in Groningen aan de noordkust van Groningen ligt, waar de rivier de Eems in de Waddenzee uitmondt. 2. Eemsmond (ook wel Eemsmondgebied) kan ook de aanduiding zijn voor het Nederlandse kustgebied lopend van de Eemshaven tot de Punt van Reide.


Grotere kaart weergeven

Gemeente Eemsmond

De gemeente besloeg een oppervlakte van 551,24 km² (waarvan 360,43 km² water) en was daarmee een van de grotere gemeenten in Nederland. De dorpskernen variëren van 75 tot ca. 5600 inwoners per plaats. In de grootste kernen zijn eeuwenoude kerken, boerderijen, borgen, molens en huizen te vinden. Eemsmond is op 1 januari 2019 samen met De Marne, Bedum en Winsum gefuseerd tot de gemeente Het Hogeland.

De gemeente werd gevormd in 1979 onder de naam Hefshuizen door samenvoeging van de toenmalige gemeenten Uithuizen en Uithuizermeeden. De naam betrof een samenvoeging van hef met de betekenis van 'zee' (vergelijk haf) en afkomstig van de naam van het gehucht Hefswal, en huizen, dat uit de namen Uithuizen en Uithuizermeeden komt.
In 1990 werd de gemeente uitgebreid door toevoeging van de toenmalige gemeenten Kantens, Usquert en Warffum.
In 1992 werd vervolgens de gemeentenaam gewijzigd in de huidige naam Eemsmond. Deze nieuwe naam houdt verband met het feit dat de gemeente aan de noordkust van Groningen ligt, waar de rivier de Eems in de Waddenzee uitmondt. Het gehele gebied (aan de ene zijde Nederlands, aan de andere zijde Duits) staat bekend als de Eemsmonding en is gelegen op ongeveer 22 kilometer van de stad Groningen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.