kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 19-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eddy de Jonge

Eddy de Jonge (Musselkanaal 1957) was directeur Veenkoloniaal Museum te Veendam (1989-1996), daarna adjunct-directeur van het Groninger Museum. Hij schreef historische artikelen over de geschiedenis van Groningen en de Groninger (taal)beweging. Verder publiceerde hij proza en poëzie in Krödde en strips (pseudoniem Meini Bos). Oprichter (1975), bassist en tekstschrijver van de oudste Groningstalige folkgroep Törf. Studeerde sociologie in Groningen.

Tegenwoordig is hij directeur van het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven, en secretaris van het Huis van de Groninger Cultuur.

Törf

Törf is een van de oudste traditionele muziekgroepen in Nederland en de oudste van de provincie Groningen. De groep werd in maart 1976 als elektrische groep opgericht door Alex Vissering (gitaar en zang), Paul Scholtens (slagwerk) en bassist Eddy de Jonge (Musselkanaal, 1957). In 1997 ontving deze groep de K. ter Laanprijs van Stichting t Grunneger Bouk.

Krödde

Hij publiceerde gedichten en verhalen. Onder het pseudoniem Meini Bos en in samenwerking met Geert Schreuder verscheen het strip­verhaal n Zummer in de Hel in Krödde. Hij was van 1987 tot 1991 redactielid van dit tijdschrift. Samen met de andere redactieleden van Krödde ontving hij in 1987 de Literaire Prijs van Stichting t Grunneger Bouk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.