kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 12-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Doodstil

Doodstil is een gehucht met lintbebouwing met 102 inwoners (2010) - en de naam van de daar gelegen brug (til) over het Boterdiep - in de gemeente Het Hogeland. Doodstil ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad Groningen.


Grotere kaart weergeven

De naam komt waarschijnlijk van de mansnaam Doode of Doede. De naam Doede is nog steeds algemeen als voornaam in gebruik in Friesland en Groningen en leeft ook voort in de achternamen als Dooijes, Doma en Doema. De naam 'Doodstil' betekent dus: de brug van Doode.

Een overlevering wil dat de brug om een heel andere reden deze naam kreeg. In het verleden zou er namelijk op deze plek geen brug zijn geweest, maar een pontje. Zo moest op een dag een lijkkist worden overgezet. Midden op het Boterdiep maakte het bootje een onverwachte beweging, waardoor de kist in het water verdween. Om dat in het vervolg te voorkomen, werd toen "een brug voor de doden" aangelegd.

Doodstil telt een drietal rijksmonumenten.
De burgemeestersvilla werd in 1916 door de architect R.B. Sleumer gebouwd voor de burgemeester van de destijds zelfstandige gemeente Kantens.
Aan de Barmerweg 12 staat de in 1780 gebouwde monumentale boerderij Nieuw Hoijkingaheerd.
De naastgelegen boerderij Barmerheerd was oorspronkelijk een edele heerd, maar de gebouwen dateren van het begin van de jaren zestig. De oude boerderij op Barmerweg 10, de Barmerheerd werd in 1959 door brand verwoest. De huidige gebouwen zijn in 1960 gebouwd op de resten van de afgebrande boerderij.

Aan de Doodstilsterweg 3 staat de monumentale boerderij Langenhuis. Deze boerderij was voor 1600 een zogenaamde uithof van het Klooster Juliana van Rottum. De kop-hals-romp-boerderij heeft een zeer lang, deels onderkelderd voorhuis met een zadeldak tussen topgevels. Het voorhuis is diverse keren verbouwd. De oostgevel heeft een gevelsteen met wapenschild van een verbouwing in 1624. Het tussenlid en de huidige zuidmuur zijn in 1855 tot stand gekomen. De grote schuur dateert uit 1814, de kleine uit omstreeks 1855. De losstaande schuur met opvallend hoog dak stamt uit 1925.

De grote gepleisterde villa Barmerweg 1 is in 1916 gebouwd op een vrije plattegrond met een tot hoektoren verhoogde erker. Het pand vertoont jugendstil-invloeden, zoals het afwisselen van pleisterwerk met diverse kleuren baksteen. Rechts naast de villa is een dubbele garage gebouwd.

Websites en bronnen:
www.nazatendevries.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.