kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 02-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dirk van der Heide

Dirk van der Heide (Surhuisterveen 1935 - Delfzijl 2014) was een beschrijver van uitdrukkingen uit diverse sectoren, zoals 'De taal van oud gereedschap' (1994), 'De taal van oude ambachten' (1995) en 'De taal van de oude veehouderij' (1996). Was werkzaam bij de politie als dorpsagent, later bij de recherche. Verzamelde in die tijd spottende aanduidingen voor inwonernamen van plaatsen, locofaulismen, en publiceerde daarover onder meer 'Schelden, schelden dut nait zeer' (1989) met betrekking tot de provincie Groningen en nationaal een Groot Schimpnamenboek (1998). Was beheerder van het museum voor landbouw en ambacht op het landgoed Verhildersum in Leens.

Dirk van der Heide werd geboren in Surhuisterveen, vlak over de Friese grens, maar groeide op in het Westerkwartier. Na zijn werk als politieman in onder meer Uithuizermeeden en Warffum, verhuisde hij naar Leens, waar hij woonde op Museumboerderij Welgelegen. Daar was hij medeorganisator van tentoonstellingen, waaronder de grote overzichtstentoonstelling over Ede Staal 'Ode aan Ede', in 2000/2001.

Schimpnamen
Op taalgebied verzamelde hij plagende aanduidingen voor bewoners van andere dorpen in het Groot Schimpnamenboek van Nederland. Hij vulde de reeks aan met schimpnamen uit alle provincies het land. Zo zou hij zelf in Uithuizermeeden een 'kedellapper' of 'blaauwbek' genoemd kunnen worden en in Leens een 'boeskoolkop'.

In de jaren negentig werkte hij ook mee aan programma's voor Radio Noord over de Groninger taal en cultuur.

Lutje en Grode Derk
De laatste jaren woonde Dirk van der Heide in Usquert, waar hij boekjes schreef met grappige verhalen uit zijn tijd als rechercheur bij de Groninger politie, zoals 'Lutje Derk proatjeboksem' en 'Grode Derk roakt nait oetproat'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.