kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 27-01-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Den Hoorn

Het voormalige dorp Den Hoorn is nu nu onderdeel van Wehe-den Hoorn


Grotere kaart weergeven

Wehe-den Hoorn (Gronings: t Hörn-Wij of Wij; dorpsdeel Den Hoorn ook Hoorn) is een dorp in de gemeente Het Hogeland in het noorden van de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telde in 2020 volgens het CBS 700 inwoners. In Wehe stond eerder het gemeentehuis van de gemeente Leens, waartoe dit dorp van 1811 tot 1990 behoorde.

Het dorp bestaat uit twee delen:
• Wehe, rond de wierde
• Den Hoorn, langs het kanaal de Hoornse Vaart

Den Hoorn (Gron: Hoorn) ligt aan de Hoornse Vaart tussen Leens en Mensingeweer. Vergroeid met Wehe ten westen ervan.

In Den Hoorn werd in 1730 de eerste katholieke kerk van na de Reductie (1594) in het noorden van de provincie Groningen gebouwd. De huidige katholieke kerk is naar een ontwerp van Pierre en Joseph Cuypers jr, gebouwd in 1926-1927.

Wehe is overwegend hervormd, net als het overgrote deel van het Hogeland. Het in de 16e eeuw reeds genoemde lintdorp Den Hoorn is echter een katholieke enclave, en als zodanig de oudste rooms-katholieke parochie van de streek. Ze werd in de 17e eeuw als schuilkerk gesticht door de jonker van de Lulemaborg te Warfhuizen, die hardnekkig weigerde de reformatie aan te nemen. Rond 1700 stond in Den Hoorn ook een doopsgezinde vermaning.

Den Hoorn ontleent zijn naam aan een hörn (= hoek) in de oude Marnedijk.

Starkenborgh

Even ten noorden van het dorp stond tot 1840 de borg Borgweer of de Starkenborgh, de woonstede van de familie Tjarda van Starkenborgh Stachouwer. In de voormalige hervormde kerk van Wehe zijn hiervan herinneringen te vinden, zoals wapenschilden en een grafkelder. Naar een lid van deze familie is het Van Starkenborghkanaal genoemd. De monumentale boerderij Borgweer werd rond 1900 aan het begin van de oprijlaan gebouwd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.