kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 17-01-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Den Ham Westerwolde

Streekdorp in de voormalige gemeente Bellingwedde, nu gemeente Westerwolde. Het ligt direct ten noorden van Bellingwolde tussen Oudeschans en de Duitse grens aan de Hamsterweg langs het Hamsterdiep die parallel loopt aan het B.L. Tijdenskanaal.


Grotere kaart weergeven

Het dorp ontstond vermoedelijk in de vijftiende eeuw aan de rand het voormalige hoogveen, door het ontstaan van de Dollard moesten de bewoners van de lager gelegen streken langs de Westerwoldsche Aa naar hogere gronden uitwijken.

In 1498 wordt het dorp als Upham betiteld, later ook als In den Ham, Nye ham of Bellingwolderham; dit ter onderscheiding van Houwingaham of Utham. Den Ham behoorde echter vanouds tot het kerspel Bellingwolde, in tegenstelling tot Hamdijk, dat een restant van het vroegere kerspel Houwingaham vormt. Daarnaast werd ook het vroegere dorp Wynedaham (Nieuw-Beerta) aanvankelijk wel als In den Ham of Beertsterham betiteld.

Ter hoogte van de oudste Dollarddijk werd de opmars van de Dollard rond 1550 tot staan gebracht. De boerderijen stonden aanvankelijk verspreid in de zogenoemde Bovenlanden, achter een (vermoedelijke) binnendijk - de latere Hamsterweg. Langs deze dijk werd omstreeks 1657 het Hamsterdiep als nieuwe uitwatering van Bellingwolde gegraven. Het Hamsterdiep kwam via het Langediep (Lupkediep) uit in het Bellingwolderzijldiep, dat via een duiker onder de Westerwoldse Aa werd geleid en op zijn beurt bij Hongerige Wolf in zee uitmondde. De meeste boerderijen verhuisden vervolgens naar de Hamsterweg; een klein aantal bleef achter in het gehucht Lutje Ham. Andere boerderijen zijn in de 17e eeuw naar Koudehoek verplaatst. De opstrekkende heerden van Den Ham en Koudehoek lagen door elkaar en wisselden elkaar af.

Rond 1800 hadden Den Ham, Koudehoek en Hamdijk ieder een eigen buurtgilde.

De Hamsterweg door Den Ham werd deels in 1892 en voor de rest in 1913 verhard.

Er ligt nog een plaats Den Ham in de provincie Groningen, zie Den Ham Westerkwartier.

Websites en bronnen:
wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.