kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 19-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Klinker

Cultureel Centrum De Klinker, nu Cultuurhuis De Klinker, aan de Stikkerlaan in Winschoten, ontworpen door architect Hans Boot (Van den Broek en Bakema) (1968 - 1973), verwoest door brand in 2009 (afgebroken).


Grotere kaart weergeven

Vanaf 2 december 1899 had Winschoten een theaterzaal gevestigd in Hotel Wisseman vanaf 1945 genaamd: Hotel Dommering. Eind jaren zestig zette de particuliere eigenaar van het complex het bedrijf te koop. In 1967 verwoestte een brand het pand echter voordat het kon worden verkocht.

De gezamenlijke gemeenten Beerta, Bellingwedde, Finsterwolde, Midwolda, Reiderland, Nieuwolda, Scheemda, Vlagtwedde en Winschoten gaven daardoor opdracht voor de bouw van het Theater en Cultureel Centrum "De Klinker". De naam van het theater werd 'De Klinker'; een verwijzing naar de voormalige Straten Steenfabriek die op dezelfde plaats was gevestigd.

De opening van Theater De Klinker werd op 3 oktober 1973 ingeluid met een vijfdaags feestprogramma. Er waren voorstellingen van onder andere Toneelgroep Theater, Seth Gaaikema, de Johan Willem Friso Kapel en Operettevereniging Amecitia.

In 2006 besloot de gemeente Winschoten om een nieuw theater te gaan bouwen. Als gevolg daarvan sloot Theater De Klinker na het seizoen 2007-2008 haar deuren en werd het gebouw afgebroken.

Websites:
• https://www.indeklinker.nl/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.