kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 20-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Houw

De Houw, ook (Houwerhuizen of Houwernhusum) is een buurtje in de Groninger gemeente Het Hogeland onder Ulrum, aan de weg naar Leens, ten zuiden van de N361 (waar vroeger de Marnelijn liep). Ze worden onderscheiden door de namen De Grote Houw en De Kleine Houw. De Houw ligt op een oude kwelderwal die zich in de vroege middeleeuwen heeft gevormd.


Grotere kaart weergeven

Vanaf de 9e eeuw werden er op de kwelderwal wierden opgeworpen. Twee daarvan liggen bij De Houw; de bewoonde Grote Houw aan noord- en zuidoostzijde van de weg en de nu onbewoonde Kleine Houw aan zuidwestzijde van de weg. In de nabijheid vinden we de Houwsterwierden en de boerderij Westerhouw. Bij De Houw werd in 1839 een oude schandpaal als grenspaal tussen beide gemeenten geplaatst.

Naar De Houw is Houwerzijl genoemd, de oude sluis die op het Reitdiep loosde ten zuiden van Ulrum, in 1728 weggebroken en toegedijkt; aldaar nu een dorpje.

In de Middeleeuwen De Houa en in Hova; afleiding mogelijk uit het Oudfries houw of howa = hoeve of aandeel daarin, figuurlijk; aandeel in gemeenschappelijk veld. In dat geval het meest afgelegen buitengebied van Ulrum.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.