kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 25-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Harmonie

Symfonieorkest De Harmonie is een symfonieorkest bestaande uit gevorderde amateurs. Zij werken twee periodes per jaar intensief aan een uitdagend programma en geven dan concerten in de drie Noordelijke provincies en soms daar buiten. Begonnen als kamerorkest groeide De Harmonie uit tot een symfonieorkest dat zowel bekende als onbekende werken en componisten op het repertoire heeft staan.


Symfonieorkest De Harmonie werd in 1974 opgericht door een aantal leden van studentenorkesten. Het ensemble werd vernoemd naar de vermaarde Groningse concertzaal De Harmonie, die in 1971 werd gesloten en vervolgens twee jaar later werd afgebroken op de voorgevel na.

Het orkest bestaat uit gevorderde amateur-musici uit Groningen, Drenthe en Friesland, en formeert zich twee maal per jaar, onder leiding van dirigent Gerard Wiarda, om in een korte en intensieve repetitieperiode een programma in te studeren, met tenminste één concertstuk waarin een (vaak beginnend) professioneel musicus kan soleren. Dat programma wordt dan op een aantal concerten in Groningen en omgeving ten gehore gebracht. Het biedt de deelnemers de mogelijkheid en de uitdaging muziek te maken in een vaak druk bestaan.

De uitvoeringen van symfonieorkest De Harmonie beogen altijd om op een laagdrempelige wijze mensen met gevarieerde muziekstijlen in contact te brengen. Gevestigde stukken worden gecombineerd met onbekende en nieuwe elementen.

Website: www.deharmoniesite.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.