kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 05-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Gave

Een waterloop in het Westerkwartier tussen de dorpen De Poffert en de Oostwold. Het was ooit een 3,4 km lang onderdeel van de vaarweg tussen Groningen en Friesland. Nadat in 1616 een verkorting van het Hoendiep was gegraven, raakte dit deel als vaarweg in verval.


Grotere kaart weergeven

Het ontspringt ten noorden van Lettelbert en loopt via Oostwold in het Hoendiep bij De Poffert, ten westen van Hoogkerk. De Aduarder monneken voeren er langs naar hun buitengoed Ter Heil onder Roden. De Gave wordt namelijk doorsneden door het Lettelberterdiep, dat uitkomt in het Leekstermeer.

Van het gedeelte van Oostwold en het Lettelberterdiep is niet meer over dan een brede sloot, nu bekend als de Oude Gave. De huidige Gave is ongeveer 850 m lang en vormt, samen met de Munnikesloot de vaarverbinding van het Leekstermeer met het Hoendiep. Over het kanaal ligt geen enkele brug.

De herkomst van de naam is onzeker. Vermoed wordt dat gave is afgeleid van gaweg, in de betekenis: weg waarlangs men gaat, loopt. De naam is afgeleid van de aanduiding van een weg, vergelijk: loop, watergang.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.