kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 10-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Doelen

Hotel De Doelen is de oudste nog bestaande horecagelegenheid van de Nederlandse stad Groningen. Het hotel is gevestigd in een pand aan de Grote Markt 36, waarvan de muren uit de 13e of 14e eeuw stammen.


Grotere kaart weergeven

In de 17e eeuw woonde er de regentenfamilie Horenken en in de 18e eeuw de jonkersfamilie Alberda van Dijksterhuis. In 1798 verkocht koopman Rutger Bolmeyer het pand aan kastelein Jan Tombrink, die er een herberg vestigde. Een half jaar eerder had hij de merknaam 'De Doelen' geregistreerd. Waar deze naam naar verwijst is onbekend. Gesuggereerd is wel dat de naam verwees naar de oude doelen van de stadsschutterij, maar deze bevonden zich elders. In 1876 werd het naastgelegen pand bij het hotel getrokken.

In 2000 kwam het pand in handen van Sjoerd Kooistra. Hij liet het pand voor ruim vier miljoen gulden verbouwen om het tot een viersterrenhotel te maken. Uiteindelijk werd het echter een driesterrenhotel. Het pand dat in 1876 bij het hotel werd getrokken, werd door Kooistra bij zijn horecagelegenheid Drie Gezusters getrokken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.