kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 07-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Dingen

De Dingen of Dingen is een gehucht in de gemeente Het Hogeland in Groningen. Het ligt direct ten zuiden van Baflo en telt eigenlijk slechts een boerderij ('Dingen'). De oude naam was Dyngum.


Grotere kaart weergeven

Het toponiem Dingen is mogelijk afgeleid van dynge, dat volgens de taalkundige Wobbe de Vries 'braakland' betekent. Het woord komt ook voor in de plaatsnaam Huizinge (Husdingun) (11e eeuw) en als perceelsnaam up den Dyngen of uppa Dyngum in de omgeving van Wadwerd bij Usquert (1452, 1469). De historicus Obe Postma wijst daarentegen op het werkwoord dingen, dat 'rechtspreken' betekent. Daarvan afgeleid is mogelijk de betekenis 'kijfland, omstreden land'. In de betekenis van 'gerechtplaats' komt het woord voor in het buurtje Dingeweg tussen Uithuizen en Uithuizermeeden, in de boerderij Dinghweer (Dingeweer) bij Hemert en in de boerderij Dingstee aan het Usquerdermaar ten westen van Rottum.

Bij De Dingen lag vroeger een van de Meymaheerden, die in 1481 werd geschonken aan de kalenderbroeders uit Baflo, zodat deze er zielmissen voor het geslacht Meyma konden houden. In 1550 werd deze heerd door de kalenderbroeders weer terugverkocht aan jonker Johan de Mepsche tho Meyma. Een groot deel van de gronden van Dingen behoorden in de middeleeuwen toe aan het Klooster Selwerd en later aan het geslacht Van In- en Kniphausen.

Ten zuiden van boerderij Dingen stond vroeger nog een boerderij, die echter werd afgebroken in de jaren 1980. Ten zuidoosten van de boerderij ligt boerderij Sasma, waarvan de naam een verwijzing is naar de vroegere borg Sassema (of Sasma) ten oosten van Dingen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.