kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 16-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Bult

Buurt nabij Ulsda in de gemeente Westerwolde, ten noorden van Oudeschans op een zandhoogte (bult = heuvel) bij de samenvloeiing van de Pekel-Aa en de Westerwoldsche Aa. Tussen beide wateren ligt het Bultster Verlaat, , een schutsluis die in 1637 werd aangelegd ter vervanging van een uitwateringssluis, dat het Winschoterdiep via de Pekel-Aa verbindt met de Westerwoldsche Aa.


Grotere kaart weergeven

In de hoogtijdagen van de scheepvaart was De Bult een nederzetting vol bedrijvigheid. Er bevond zich een halteplaats voor het snikveer en ook een tolhuis. In 1723 werd een kostbare pelmolen gebouwd, die tot 1905 in werking bleef.

De naam verwijst naar een verhoging (bult) in het land. Deze bulten werden opgeworpen als vluchtplaats voor het vee door de Reiderlandse dorpen Bunde, Boen, Wymeer en Bellingwolde toen de Lange Akkeren of Lietsland nog een buitendijkse landtong vormden, voor de indijking daarvan door de Bunderneulanddijk in 1605.

Tussen De Bult en Winschoterzijl lag het gehucht Draaijerij, dat op een gedrukte kaart uit 1672 voorkomt als Dreyers Bult

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.