kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 27-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Hartsema

David Hartsema (Zoutkamp 1925 - Lauwersoog 2009) was leraar Engels , een dichter, schrijver en kunstenaar. Hartsema schreef onder meer het lied De troubadour, waarmee Lenny Kuhr in 1969 het Eurovisiesongfestival won. Hij was lange tijd tekstschrijver voor zangeres Lianne Abeln. Hartsema schreef gedichten en liedteksten in het Gronings, Fries, Nederlands, Frans en Engels. Voor de RONO droeg hij bij aan het cabaretprogramma Wat anners, waaruit de samenwerking met Abeln ontstond. In 1985 ontvingen zij samen de eerste K. ter Laan Prijs voor hun hele werk.

David Hartsema studeerde Frans, Engels en Nederlands en was onderwijzer o.a. aan de kweekschool in Heerenveen. Hij publiceerde zijn Groningstalige gedichten, verhalen en essays in Cultureel Maandblad Groningen en in 't Swieniegeltje. In de Winschoter Courant schreef hij een wekelijkse rubriek 'Binnendieks en boetendieks'. Voor de RONO en Radio Noord verzorgde Hartsema jarenlangs programma's: hoorspelen, verhalen, historisch getinte rubrieken, documentaires en cabaretseries als 'Potjebulen', 'Aigen Wies' en 'Wat anners' waaruit een lange samenwerking met zangeres Lianne Abeln ontstond.

Hartsema schreef meer dan 500 liedjes, zowel in het Gronings als in het Nederlands. In 1969 won Lenny Kuhr het Eurovisie Songfestival met 'De troubadour' waarvoor Hartsema de tekst schreef. Hij schrijft meerdere teksten voor Lenny Kuhr, o.a. 'De schavuiten' en 'Geef mij een lied'. Op de gelijknamige lp van Kuhr tekende Hartsema voor elf van de twaalf teksten. Veel van zijn Groningse teksten zijn vertolkt door Lianne Abeln. Hartsema en Abeln ontvingen in 1985 voor hun gezamelijke inspanningen voor de Groninger cultuur de eerste K. ter Laanprijs van Stichting t Grunneger Bouk.

Hartsema publiceerde in 1961 Het schip van Ternuten; verskes veur lutje kiender en groten. In 1974 verscheen de dichtbundel Tussen waal en schip. Het boek Met de boderieders naar Groningen uit 1987 gaat over de geschiedenis van de bodediensten in Groningen. Bijdragen in diverse kranten, essays en enkele vertalingen zijn gebundeld in Grunneger portretten. De historisch getinte verhalen die hij voorlas voor Radio Noord werden samengebracht in Van vroeger en later. Hartsema was als redakteur verbonden aan het tijdschrift Twijspaalk, Moandkraant veur Grunnen.

Groningstalige publicaties
1961 Het schip van Ternuten (Stabo/All-Round)
1974 Tussen waal en schip (Alternatyf)
1979 Boetendieks en binnendieks (Stabo)
1988 Grunneger portretten (Profiel)
2000 Grunneger teksten (Boomker & Savenije)

Websites en bronnen:
cgtc.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.