kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 13-01-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dallingeweer

Gehucht ten oosten van Termunten en ten zuidwesten van de Punt van Reide in de gemeente Eemsdelta in de provincie Groningen. Het ligt in een uithoek van het kerspel Termunten.


Grotere kaart weergeven

Late Middeleeuwen: Dallenwerum en Dalyngweren. De oudste vermelding van het gehucht, als Dallynckwer, stamt uit 1441. Later wordt ook nog gesproken van Dallingeweer (ca. 1498), Dallengwierum (1554) en Dallingwehr (1589). Betekenis: bezit of wierde van Dallinga, afgeleid van de oude mansnaam Dale. Uit Dallingeweer stamt ook de familienaam Dallinga.

Bij het gehucht lag op een wierde een versterkt huis of een kapel met de naam Kapellenheem. Het vormde een zelfstandig dorp binnen het kerspel Groot-Termunten en had tot halverwege de vijftiende eeuw een eigen rechtstoel.

Tegenwoordig is het nog slechts een losse boerderij en een verdwaald huis. Bekendste inwoner van het gehucht is Lenie 't Hart.

In 1589 had Dallingeweer grote toeloop uit Groningen vanwege een kabouter die zich in een hoop mestturven zou hebben verborgen. Het mannetje voorspelde grote rampen. Alleen kinderen konden hem zien.

Ook de profeet Jarfke (die elders Aapko van Termunten wordt genoemd) zou zich in Dallingeweer hebben opgehouden. De Prophecye van Jarfke uit 1597 noemt het Latijnhuys, Jarfkehuys of Capellenhuys [...] dat nu in de. Dollaert leyt als zijn woonplaats. Het dorp werd in die tijd veelvuldig geplaagd door de zee.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.