kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 15-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cornelius Onno Jellema

Cornelius Onno (Cor) Jellema (Groningen 1936 - Leens 2003) was dichter en essayist. In de poëzie van Jellema speelt de mystieke natuurbeleving een vooraanstaande rol.

Hij studeerde theologie en Duits, en debuteerde in 1961 als dichter met poëzie in De Gids; zijn doorbraak liet op zich wachten tot 1981, met de publicatie van de bundel De schaar van het verleden.

Als wetenschappelijk medewerker Duitse letterkunde was hij lange tijd verbonden aan de universiteit van zijn geboortestad.

Zijn bundel 'De toren van Snelson' uit 1983 werd bekroond met de Herman Gorterprijs. In 1992 verschenen zijn verzamelde gedichten onder de titel 'Gedichten, oden, sonnetten', waarvoor hij drie jaar later de Hendrik de Vriesprijs kreeg. Daarnaast ontving hij in 1997 de A. Roland Holstpenning.

Jellema's omvangrijke oeuvre bestaat niet alleen uit dichtbundels, maar ook uit essays over poëzie, recensies van Duitse literatuur (gepubliceerd onder meer in NRC Handelsblad) en opstellen over Heinrich Heine, Rainer Maria Rilke en Gerrit Achterberg, die gebundeld werden in Oefeningen bij een beek (2000) en Verzameld Werk (2005).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.