kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 27-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cornelis Laurens Willem Fock

Cees Fock (Den Helde 1905 - Den Haag 1999) was een jurist en politicus. Van 1962 tot 1970 was Fock, die lid was van de VVD, Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen. Hij was verantwoordelijk voor de komst van het hoofdkantoor van de Gasunie naar Groningen en de aanleg van de Eemshaven.

Hij kwam uit een liberale regentenfamilie, die het land diende in topposities in de diplomatie en het openbaar bestuur.

Hij studeerde tussen 1923 en 1927 rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna werkte hij korte tijd bij de Rotterdamsche Bankvereniging alvorens in 1928 in dienst te treden bij de Holland-Amerika Lijn. Daar zou hij tot 1940 blijven werken. Daarna was hij enige tijd als reserve officier in Londen. Hij maakte deel uit van verschillende gezantschappen van de Nederlandse regering in ballingschap. Na de Tweede Wereldoorlog trad hij toe tot de Rijksdienst. Hij was van 1947 tot 1962 secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken.

Als Commissaris (1962-1970) van Groningen viel hij op door zijn regenteske houding. Zo zat hij in de Statenzaal, zeer tot ongenoegen van de Provinciale Staten, op een soort troon met een baldakijn erboven.

Toen hij met pensioen ging werd hij opgevolgd door Edzo Toxopeus.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.