kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 09-11-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cornelis Borgman

Cornelis Borgman, (1822-1909). Landbouwer op Oud-Bocum te Kloosterburen, nam in 1850 de Arendploeg mee naar Nederland na een familiebezoek aan Amerika.

De boeren uit (onder meer) Groningen die in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw naar Noord-Amerika emigreerden, berichtten vandaar over de nieuwe landbouwmachines waar ze kennis mee maakten.

Borgman ondernam in 1850 een reis naar de Verenigde Staten om zijn geƫmigreerde broers op te zoeken. Familiebezoek was niet de enige aanleiding voor de reis: Borgman interesseerde zich zeer voor Amerikaanse landbouwmethoden en werktuigen en gaf zijn ogen goed de kost. Hij nam een arendploeg uit New York mee naar huis. Deze ploeg was niet alleen veel lichter dan de traditionele Groninger ploegen, maar door zijn vorm vroeg hij bovendien veel minder trekkracht en trok hij een betere voor.

Na terugkeer in Kloosterburen werd hij commissionair in landbouwwerktuigen en importeerde in de daaropvolgende jaren, naast andere werktuigen twaalf verschillende ploegen. Deze hadden een grote invloed op de
modernisering van de Groninger landbouw; de arendploeg verdrong bijv. in korte tijd de traditionele Groninger voetploeg. Over zijn reis schreef Borgman Bezoek in de Vereenigde Staten van Amerika in het jaar 1850 (1854).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.