kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 29-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ceresdorp

Fabrieksdorp in de gemeente Stadskanaal tussen Stadskanaal en Musselkanaal in een knik van het kanaal. Het dorp met lintachtige bebouwing telde op 1 januari 2007 1.000 inwoners. Het is genoemd naar Ceres, de Romeinse godin van de landbouw en beschermvrouwe van de graanhandel.

Het Ceresdorp is ontstaan als arbeiderswijk toen Stadskanaal na de Tweede Wereldoorlog een snelle ontwikkeling doormaakte. Vlak bij het dorp lag een groot fabriekscomplex van Philips. Op het hoogtepunt werkten daar meer dan 3.000 mensen. Op 18 mei 2004 besloot het concern de vestiging in Stadskanaal eind 2005 definitief te sluiten.

Streekhistorisch Centrum
Sinds 1975 is het streekhistorisch Centrum van Stadskanaal in het gebied van het Ceresdorp gevestigd. Door een legaat aan de gemeente Stadskanaal kon in dit jaar de villa Huize Ter Marse betrokken worden, gelegen aan de Ceresstraat 2 (naast de watertoren). De villa werd in 1884 gebouwd voor de hereboer- en vervenersfamilie Maarsingh. In de Tweede Wereldoorlog deed deze villa dienst als woning van de NSB'er Jb. Maarsingh (gemachtigde van Mussert voor de provincies Groningen en Drenthe). De gemeenteraad van Stadskanaal had dan ook enige moeite met het vinden van een passende bestemming voor het verkregen legaat van de erven Maarsingh.

Zowel de in de stijl van de Amsterdamse School gebouwde watertoren als Huize Ter Marse zijn sinds 2000 erkend als rijksmonument.

Het Ceresmeer
In het Ceresmeer (gelegen tussen de Cereskade en de Philipsfabrieken) heeft Philips jarenlang bedrijfsafval gedumpt. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond, dat lekkende vaten de bodem van het meer en het water vervuilen. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er nu met dit meer moet gebeuren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.