kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 24-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Catz

Een uit de Pekela's stammende familie, die vooral bekendheid verwierf door een kruidenbitter.

Omstreeks 1780 vestigde de Groninger stamvader van de familie Catz zich in de Pekela's waar hij het beroep van drogist uitoefende. Volgens een familielegende vervaardigde hij al vanaf zijn vestiging elixers. Maar het was zijn zoon Bernard Haimans Catz (Dov Beer ben Chaim Katz) die het bedrijf tot bloei bracht.

Catz en Zoon van Pekela

Bernhard Heimans Catz, ook wel Bernhard Cohen Catz genoemd, (Nieuwe Pekela, 7 september 1789 - Groningen, 23 november 1887) was een Nederlandse destillateur.
Hij was een zoon van apotheker en drogist Heiman Cohen Catz en Feike Berends. Hij was eerst gehuwd met Serlina Lazarus van Leenen uit Appingedam en daarna met Mietje Salomons van Coevorden, dochter van de collecteur en rentenier Salomon Izaks van Coevorden en Frouwke Salomons van Praagh uit Groningen.

In 1873 kreeg hij van de gemeente Nieuwe Pekela vergunning voor het oprichten van een stookplaats. Hij werd bekend van het vervaardigen van de vermaarde Catz-elixers en verkocht sterkedranken. Onder de naam Catz en Zoon van Pekela behaalde het bedrijf tal van internationale onderscheidingen en ereprijzen. Verder handelde hij in specerijen.

In het maatschappelijk leven zorgde hij voor goed joods godsdienstonderwijs in zijn woonplaats. Catz behoorde tot de notabelen in Nieuwe Pekela en was daar een gewaardeerd lid van de dorpsgemeenschap.

Hij verhuisde later naar Groningen en bouwde zijn bedrijf met behulp van zijn zonen aanzienlijk uit.

Twee van zijn kinderen, Israƫl en Leon, vertrokken in 1857 naar de stad Groningen en stichtten hier de handelsmaatschappij Firma Gebroeders Catz. Het doel van de firma was de handel in drogerijen, verf. en kruidenierswaren, wijn, gedistilleerd en likeuren. Dit bedrijf zou uitgroeien tot een van 's werelds belangrijkste handelfirma's in specerijen. In 1882 werd het zelfs het belangrijkste onderdeel van de eerbiedwaardige Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam dat nog steeds bestaat met een notering aan de handelsbeurs.

In 1884 vestigde de oudste zoon van Bernard Haimans Catz, Salomon, zich eveneens in Groningen. Aan de Damsterkade opende hij een bedrijf voor de vervaardiging van elixers onder de naam Catz en zoon van Pekela. Grondslag hiervoor was nog steeds het geheime recept van zijn grootvader. Grote landelijke bekendheid kreeg het product van de firma doordat het werd bezongen in het liedje De Sweepstake van de joodse cabaretier Louis Davids.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.