kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 30-11-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bovenrijge

Buurt en streekje tussen Ten Boer en Thesinge aan de Bovenrijgerweg, die uitkomt op de rijksweg N41 (Groningen-Delfzijl) bij het Damsterdiep. Bovenrijge maakte deel uit van het voormalige kerspel Garmerwolde, grenzend aan Ten Boer.

Gron.: Bovenriege; riege = rijge = rij.

Het streekje bestaat uit een aantal boerderijen die lang de Bovenrijgerweg staan. 'Rijge' (= rij) verwijst naar de ligging ten opzichte van elkaar; de boerderijen staan min of meer op één rij. 'Boven' verwijst naar de ligging van de huizen ten opzichte van de Stadsweg - aan de noordzijde (= boven) ervan.

Door het dorpje loopt - haaks op de weg - de Bovenrijgstertocht. De voormalige Bovenrijgsterpolder ontleende zijn naam aan het streekje.

Molen Bovenrijge

De Bovenrijge is een kleine koren- en houtzaagmolen aan het Damsterdiep nabij Ten Boer, provincie Groningen.

Het molentje werd oorspronkelijk in 1903 in de buurtschap Bovenrijge tussen Thesinge en Ten Boer gebouwd door de boer G. van Dijk. Hij bouwde de molen uit liefhebberij en voor eigen gebruik. Tot in de jaren 50 van de 20e eeuw functioneerde het molentje op deze plek. Na een periode van verval zakte de molen in 1976 in elkaar. De Vereniging Vrienden van de Groninger Molens conserveerde enkele jaren later het complex en liet het aan het Damsterdiep in Boltklap in de jaren 80 herbouwen. De molen kreeg de naam van de buurtschap waar hij voordien stond. Het wiekenkruis is uitgerust met het fokwieksysteem en zelfzwichting. In 2007 werd de molen eigendom van de Stichting Het Groninger Landschap

Momenteel draait, zaagt en maalt de molen op vrijwillige basis.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.