Stichting Kunstbus Groningen

Dit artikel is 01-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bourtanger Moeras

Groot hoogveenmoeras in Westerwolde (Nederland) en het aangrenzende Emsland (Duitsland). Het Duitse begrip Bourtanger Moor omvat overigens niet alleen het Bourtanger Moeras, maar ook de vml. Groninger en Oostermoerse Venen op de westgrens van Westerwolde, de Zuidenveldse Venen in Zuidoost-Drenthe en het hoogveencomplex bij de Eems (Dld). Het geheel besloeg 200.000 ha, waarvan 70% in Nederland en 30% in Duitsland.Het Bourtangermoeras was een groot hoogveengebied in Oost-Drenthe, Oost-Groningen en Emsland (Duitsland). Het is vanaf de Middeleeuwen grotendeels ontgonnen, waardoor er aan het begin van de 21e eeuw slechts kleine restanten van over zijn.

Het Bourtangermoeras had de vorm van een V. De westelijke poot besloeg het oerstroomdal van de Hunze, werd in het westen begrensd door de Hondsrug en strekte zich in het noorden uit tot bij Groningen. De oostelijke poot lag in het stroomdal van de Eems. De zuidpunt van het gebied lag bij Lingen. Tussen de beide poten lag Westerwolde. Het moeras was ten tijde van zijn grootste uitbreiding 3000 kmĀ² groot.

Midden in dit gebied werd 1580-1593 op een zandige hoogte de vesting Bourtange gebouwd.

De landsgrens is met Hannover geregeld bij het Tractaat van Meppen in 1824: ten zuiden van Ter Apel kaarsrecht noord-zuidwaarts door het veengebied.


Pageviews vandaag: 2.