kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 10-11-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Borgweg

Streek en langgerekt dorp op de grens van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren, tussen Westerbroek in het westen en Scharmer en Kolham in het oosten. Het ligt aan de Borgweg die sedert 1943 tot Hoogezand behoort en loopt van Foxham en Foxhol naar de voormalige borg Klein Martijn (bij Harkstede) die in 1896 is gesloopt.

Zie ook Borgsloot.


Tot 1 januari 2018 liep de gemeentegrens van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren over de Borgweg. De huizen met oneven nummers en de straat worden gerekend tot het dorp Westerbroek en behoorden toen bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De huizen met even nummers worden gerekend tot het dorp Scharmer, dat toen behoorde bij de gemeente Slochteren.De naam Borgweg verwijst waarschijnlijk naar de Borgsloot die hier vroeger langs liep en zich voortzette langs het oosten van Middelbert en Engelbert naar Klein Harkstede, Noorddijk en Oosterhuizen. De Borg was een combinatie van een dijk en een watergang en vormde een ontginningsas, waarlangs het omringende gebied werd verkaveld.


Minder plausibele verklaringen zijn dat Borgweg vernoemd is naar de borg Klein Martijn (bekend vanaf de 17e eeuw) of de veenborg Tilburg (gebouwd in de 18e eeuw).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.