kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 08-11-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Borgercompagnie

Gronings: Börkomnij. Langgerekte veenkolonie die zich in zuidwestelijke richting uitstrekt van Sappemeer tot Wildervank. De veenkolonie is in 1647 door tien burgers (borgers), verenigd in een veencompagnie, uit de stad Groningen aangelegd. Het langgerekte dorp Borgercompagnie ligt in twee Groninger gemeenten: Midden-Groningen en Veendam. In 1647 werd het diep (Gronings: daip = kanaal) gegraven. In 1655 werd de veenborg "Welgelegen" gebouwd.

Borgercompagnie is in Hoogezand-Sappemeer aan de Borgercompagnie geflankeerd door het Borgercompagniesterdiep, in Muntendam aan de Borgercompagnieweg en in Veendam aan de Borgercompagnie. Op de grens tussen Hoogezand-Sappemeer enerzijds en Muntendam en Veendam anderzijds loopt de Borgercompagniester Zwarteweg. Ten westen van het dorp ligt Polder Borgercompagnie-Westkant in Hoogezand-Sappemeer, ten oosten ervan Polder Borgercompagnie-Oostkant in Menterwolde en Veendam.

Na de vervening werd het Borgercompagniesterdiep niet goed onderhouden zodat het rond 1880 onbevaarbaar was geworden. Daarom werd in dat jaar een speciaal waterschap opgericht, genaamd Kanaalwaterschap voor Borger- en Tripscompagnie voor het onderhoud van sluizen, bruggen en kanaalpanden.
Langs het oorspronkelijke diep staan aan weerszijden boerderijen en huizen. De nummering begint bij 1 in Sappemeer (Borgercompagnie-Noord) en loopt op tot ruim 250 in het vroegere Wildervank (Borgercompagnie-Zuid). Vlak voor de kruising met de Veendammerweg is er aan de oneven kant een uitloper richting de Langeleegte.

Het middengedeelte van het diep is in de jaren 70 gedempt.

Het landhuis Welgelegen (ca. 1750) is de laatste van de vele Groninger buitenplaatsen. De tuin is in de oorspronkelijke staat hersteld. De compagnonsvaart is grotendeels gedempt.
Borgercompagnie trekt tegenwoordig aandacht door een museum- en een culinaire route.

Oudere schrijfwijzen: Borgerkompagnie, BorgerCompagnie, Burgercompagnie en BurgerCompagnie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.