kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 06-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

bijbel in Groningen

Op de preekstoel of op de voorzangerslezenaar op het doophek ligt vaak een groot formaat bijbel. Deze bijbel is meestal in leer gebonden en voorzien van hoekbeslag en/of sloten. De platten zijn gemaakt van eikenhout.

In 1638 werden alle 'gereformeerde' kerken in de provincie Groningen voorzien van een door de Staten-Generaal goedgekeurde bijbel. Deze Statenbijbel was gedrukt bij Paulus Aertz van Ravensteyn. Veel van deze bijbels zijn nog in kerken in Groningen aanwezig. Het hoekbeslag en de sloten, vaak in de vorm van gedraaide zuiltjes, zijn meestal van koper. Enkele bijbels (Bedum, Hornhuizen en Opwierde) hebben zilveren sloten en/of hoekbeslag. Vaak zijn genealogische of historische aantekeningen op de schutbladen geschreven (Heiligerlee, Hornhuizen, Opwierde) of wordt de schenking van de bijbel vermeld (Zuidhorn).

Kerkeraadsbijbels werden veelal aangeschaft in het midden van de 19de eeuw. Dit kleiner formaat bijbel werd gedrukt/uitgegeven door Brandt/Enschedé en was bestemd voor kerkvoogden, ouderlingen en diakenen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.