kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 06-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

bevrijding Groningen

Verdrijving van de Duitse bezetter door Canadese en Poolse troepen in de periode 11 april-2 mei 1945. Een Poolse tankdivisie overschreed op 12 april 1945 de grens bij Ter Wisch. Het zuidoosten van de provincie viel daarna eenvoudig in handen van de bevrijders. Een Belgische eenheid gaf steun uit de lucht. Het Westerkwartier en het
Hogeland werden in dezelfde periode door twee Canadese infanteriedivisies bevrijd.

De bevrijding van de stad Groningen begon op 13 april 1945. Toen bereikten de Canadezen de rand van de stad en rukten op via de Paterswoldseweg. In de stad was het verzet groter dan verwacht. Felle gevechtshandelingen zorgden voor vertraging, slachtoffers en verwoesting. Pas op 16 april kregen de bevrijders de Grote Markt in handen, maar voor een groot deel verwoest. Ongeveer honderd burgers en enkele honderden militairen vonden de dood. Meer dan 2500 Duitsers werden krijgsgevangen gemaakt.

Het laatste bolwerk van de Duitsers was de Vesting Delfzijl. Na de bevrijding van Appingedam op 23 april ontbrandde een hevige strijd rond Delfzijl, die pas op 2 mei werd beslecht in het voordeel van de bevrijders.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.