kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 03-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Benjamin Heine Broekema

Benjamin Heine Broekema (Poere), (Warffum 1904 - Auschwitz 17 augustus 1942). Zoon van een joodse dorpsslager afkomstig uit Muntendam. Na de lagere school werkzaam in de ouderlijke slagerij. Ontwikkelde zich tot een van de frequentst gespeelde en productiefste toneelschrijvers in het Gronings.

Van de 46 stukken zijn de meeste blijspelen en kluchten, zoals Soort bie soort, Ie hemmen mor zoo gain wief, Op Brongersheerd. Daarnaast enkele zwaarder getinte stukken De Ofgrond en Ons Maaid.
Eenvoudige, anekdotische poëzie is gebundeld in Grunneger Bloumkes.
Daarnaast schreef Broekema een Nederlandstalige streekroman met Groninger dialogen, Koos. Een verhaal
uit het Groninger dorpsleven
(1939).
Ook verschenen van hem korte verhalen in het Maandblad Groningen en in Kennis Is Macht.

Onder het pseudoniem Poere schreef hij de rubriek 'Nijs oet 't Laand' voor de Groninger editie van Het Volk. Zijn socialistische engagement klonk eveneens door in zijn praatjes in het Groninger uurtje van de VARA-radio.

Werd met vrouw (Sara Mina van der Klei uit Appingedam) en beide dochters Reina (1936) en Lineke (1939) gedeporteerd en vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz.
Benjamin Broekema moest op 10 juli 1942 moest hij vertrekken naar Westerbork, op 15 juli werd hij op transport gezet naar Auschwitz, waar hij op 17 augustus 1942 werd hij vermoord.

Zijn moeder, vrouw en kinderen werden op 12 november 1942 weggestuurd naar Westerbork, op 16 november op de trein gezet naar Auschwitz, en daar op 19 november 1942 vermoord.

Pauline Broekema - geen familie - schreef een boek over de Joodse gemeenschap in Warffum, met Benjamin als hoofdpersoon: Benjamin, een verzwegen dood.

Bronnen:
paulinebroekema.nl/boeken/benjamin/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.