kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 05-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Be Quick

Op 10 april 1887 opgericht als voetbal- en cricketclub door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium (het huidige Praedinius Gymnasium) te Groningen. Het is de meest gelauwerde voetbalclub van Noord-Nederland.

Zo werd Be Quick in 1920 als tot dusver enige noordelijke club landskampioen. Dit historische feit kreeg op 6 juni zijn beslag, toen het Rotterdamse VOC op het veld tegenover Villa Gelria aan de Hereweg met 4- werd verslagen.
Meer dan 10.000 mensen waren hiervan getuige. Be Quick mocht zich in de jaren na de landstitel hofleverancier
van Oranje noemen.

Tot aan 1954 gold de Good Old, zoals de club ook wel genoemd wordt, als het boegbeeld van het noordelijke voetbal. Hoewel Be Quick bekend stond als een club voor de betere stand, oefende het ook altijd veel aantrekkings-
kracht uit op het 'gewone volk'; er kwam door de jaren heen altijd veel publiek naar de Esserberg, waar de club sinds 1921 haar domicilie heeft.

Bij de invoering van het betaalde voetbal in Nederland begon Be Quick haar grandeur langzaam maar zeker te verliezen. Dat had mede te maken met de tweespalt binnen de roodgele gelederen in 1954. Die onderlinge verdeeldheid bleek geen goede basis voor een succesvolle ontwikkeling als profclub. Even was er hoop op betere tijden toen in 1960 het kampioenschap van de tweede divisie werd behaald, maar de definitieve sprong naar de
eredivisie bleef uit. In 1964 moest Be Quick berooid en wel het loodje leggen in het betaalde voetbal en werd GVAV, later opgegaan in FC Groningen, de nieuwe vaandeldrager van het stad-Groninger voetbal.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.