kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 02-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Baruch de Beer

Baruch de Beer, (Breit 1756 - Oude Pekela 1810), was rabbijn, voorzanger en jeugdonderwijzer te Veendam/Wildervank. Uit de bronnen komt hij naar voren als een 'verlichte' jood. Vooral het verbeteren van onderwijs aan de jeugd kon op zijn speciale belangstelling rekenen.

In 1786 werd hij door het bestuur van de Joodse Gemeente Veendam/Wildervank voor een periode van zes jaar aangesteld. Zijn aanstellingsakte is bewaard, wat een zeldzaamheid is in deze streken.
In 1787 is hij te Groningen gehuwd met Rachel Salomons Levie.
Vanaf 1798 tot zijn dood in 1810 was hij werkzaam als rabbijn in de Joodse Gemeente Pekela.

Na de ontstane onenigheid tussen rabbijn Aron Mozes Frankforter en het bestuur van de Joodse Gemeente Winschoten controleerde hij de daar werkzame rituele slagers en stelde hun examinatiebrief op.

Hij was gerechtigd de rabbinale titel morenoe harav te dragen. Moré is een joodse graad of titel, vergelijkbaar met een doctorsgraad in de theologie. Meïr ben Baruch ha-Levi, een Weense rabbijn, stelde in de 14e eeuw de moré-graad in. Hij vond dat niemand rabbinale functies kon waarnemen, zonder daartoe van een erkende rabbijn toestemming te hebben gekregen. Moré of morenu betekent 'onze leraar'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.