kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 22-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Barlage

Gronings: Ballege. 1. Onstwedder Barlage is een buurt in de gemeente Stadskanaal ten zuidoosten van Onstwedde. Lintbebouwing aan de 1e Barlagerweg, 2e Barlagerweg en de Barlagesloot (ook Barkelasloot en Barkelaswet). 2. Vlagtwedder Barlage is een streek met veel bos ten noorden van Vlagtwedde en ten zuiden van het Barlageveld.


Grotere kaart weergeven

Barlage is afgeleid van bark = berk en lage = a) laagte, b) bos of c) plek, locatie (vgl. Duitse Lage).

Bodemvondsten (onder andere bronzen zwaard, kokermes en halsring) wijzen op bewoning in de vroege ijzertijd rond 1000 v. Chr.

Halsring van Onstwedder Barlage


De halsring werd in 1919 of 1920 gevonden in het veen bij Barlage en was waarschijnlijk een votiefgave, een offer, die volgens archeoloog Jay Butler rond 500 v.Chr. in het veen werd gelegd. Het betreft een eenvoudige bronzen imitatie van een wendelring met twee gegoten bronzen schuifstukken en een stuk barnsteen. De vondst geeft aan dat rond die tijd nog bewoning mogelijk was in dit gebied, dat in die tijd steeds meer ingesloten werd door het veen. Vervolgens was het gebied ongeveer 1000 jaar onbewoond, alvorens het in de vroege middeleeuwen weer werd gekoloniseerd vanuit het Emsland.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.