kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 18-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Barbara Elisabeth van Houten

Barbara Elisabeth van Houten (Groningen, 8 april 1862 - 's-Gravenhage, 27 mei 1950) was een Nederlands kunstschilderes en etser. Vervaardigde ondermeer portretten, stillevens en bloemstukken.

Van Houten was een lid van de Nederland's Patriciaatsfamilie Van Houten en een dochter van minister mr. Samuel van Houten (1837-1930) en diens eerste vrouw Elisabeth van Konijnenburg (1839-1872), lid van de familie Van Konijnenburg.

Zowel in de familie van vaders- als van moederszijde komen verschillende kunstenaars voor. Adviezen kreeg zij onder anderen van haar oom en tante Hendrik Willem Mesdag en Sientje van Houten; van haar ooms atelier tekende zij het interieur.

Verhuisde in 1869 naar 's-Gravenhage.
Zij volgde onder andere opleidingen aan de École du Louvre te Parijs, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag (1879-1880), de Rijksnormaalschool (1881-1882) en de Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam). Ze legde zich toe op stillevens, maar schilderde ook portretten, onder andere van haar vader, en een zelfportret. Voorts was ze lid van de Nederlandsche Etsclub en werkte mee aan verschillende van de door de club uitgegeven portefeuilles en de daaraan gewijde tentoonstellingen.

Ze vermaakte de in haar bezit zijnde schilderijen aan het Museum van Oudheden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.